(0)
(0)
Concerten overzicht

Khadija Bidaoui, Khadija Mergoum & Fatima Tihihit, Fatima Tachtoukt

Darna Fest: Marokkaanse diva's
Op Vrijdag 20 december 2019 - 20h00
AB - Ancienne Belgique - Anspachlaan 110, 1000 Brussel
VRIJ 20/12

Muziekpublique is bijzonder blij partner te zijn van deze grootse concertavond, georganiseerd door Darna, het Vlaams-Marokkaans culturenhuis. Marokko kent een lange traditie van vrouwelijke zangeressen die de alledaagse liefde en het leed van het volk bezingen.

Cheikha’s en Raïssa’s uit respectievelijk Noord- en Zuid-Marokko staan voor een enorm rijk en gevarieerd muzikaal repertoire dat tot op heden nog te weinig zichtbaarheid kreeg buiten Marokko. In het Westen zijn vooral de Arabo-Andalusische muziek en de Gnawa bekend. Een concert uitsluitend gewijd aan de Aïta en de Raïssa is dus uniek.

De Rayssates uit de Souss zetten de muziek van de Amazigh, de berbers, in de kijker. De zangeressen Raïssa Fatima Tihihit en Raïssa Fatima Tachtoukt putten uit het oudere traditionele repertoire, interpreteren poëtische teksten en spelen eigen werk.

Rayssa Fatima Tihihit en Raïssa Fatima Tachtoukt zijn belangrijke bewaarders van de rijke, poëtische Amazigh-cultuur met sprekende teksten over actuele kwesties, sociale en diepmenselijke verhalen. Aita is een muzikale uitingsvorm die ontstond op het Marokkaanse platteland en uitdrukking geeft aan pijn, blijdschap en vooral liefde. Aita betekent in het Arabisch ‘schreeuw’ of ‘klaagzang’ en wordt gezongen in het Darijga (Marokkaans Arabisch).

Het Chikhates-concert van de Aita wordt gepresenteerd door twee van de beste vrouwelijke stemmen, Khadija Bidaouia en KhadijaMergoum. Beide diva’s spelen een hoofdrol in ‘Chikhates & Chioukhs de l’Aita’, een indrukwekkende anthologie, die werd samengesteld door Brahim El Mazned, directeur van de festivals Visa for Music en Timatar en tevens curator van deze avond.

Organisatie: Darna vzw in het kader van het Festival Darna’Fest, Echoes of moroccan ceremonies, ism Muziekpublique, Ancienne Belgique, Palace, Ad’hoc platform, de Vlaamse en Marokkaanse overheid.

 

  • Chikhates : Khadija Bidaoui, Khadija Mergoum
    Rayssates : Fatima Tihihit & Fatima Tachtoukt

 

Tickets via AB hier !

Geniet van veel voordelen en kortingen

Lid worden

Video's