(0)
(0)
Concerten overzicht

SOLD OUT - Europalia Georgia

Chamgeliani Sisters | Didgori
Op Zaterdag 11 november 2023 - 20h00
Molière Theater - Naamsepoortgalerij, Bolwerksquare 3, 1050 Brussel
ZAT 11/11

De Georgische zussen Ana, Eka en Madona Chamgeliani komen uit een lange lijn van zangers uit de bergachtige en geïsoleerde provincie Svaneti, waar ze opgroeiden. De zussen zingen de liedjes van hun voorouders, waarvan wordt aangenomen dat ze duizenden jaren oud zijn en nergens anders te horen zijn. Het dorp waar ze vandaan komen (Lakhushdi) noemt zichzelf ‘Het Zingende Dorp’ omdat de dorpelingen er deze oude liederen, vol lokale verhalen en legendes uit het omringende betoverende landschap, blijven uitvoeren.

De Chamgeliani Sisters zijn niet alleen ongelooflijke zangeresssen, maar bezitten ook een grondige kennis van de contexten en tradities rond de liedjes die ze uitvoeren. Ana, die ook deel uitmaakt van ensemble Sathanao, is een virtuoos op de chuniri, een 3-snarige gamba. Madona is een etnograaf en expert in Svan-folklore, die onderzoek doet naar oude liedjes over de boskoningin Dali waar veel mensen in Svaneti nog in geloven. Eka speelt een belangrijke rol bij het ontvangen van gasten in hun huis in Lakhushdi. Alle drie de zussen spelen een essentiële om de zangtradities van Svaneti te behouden en voort te zetten. Svan-muziek is, zoals de meeste Georgische muziek, gebaseerd op driestemmige polyfonie, bas-, midden- en topstemmen. Zo vormen de Chamgeliani-zussen een prachtig trio, in staat om een vrij breed repertoire aan Svan-muziek aan te kunnen.

Didgori is dan weer één van de meest gereputeerde koren van Georgië. Ze werden door het ministerie van Cultuur verkozen tot beste jonge folkensemble. Didgori wijdt zich aan de vertolking van seculiere en populaire liederen die eeuwenlang werk, feesten, oorlogshandelingen, oogsten en liefde hebben begeleid, aangevuld met dans, banketten en verschillende instrumenten waaronder de pandouri (traditionele luit). Ze vertolken ook de liturgische liederen van de Georgisch-Orthodoxe traditie – een van de oudste vormen van christelijke muziek. De zangers cultiveren hun erfgoed op basis van de studie van documenten en oude wasopnamen uit het begin van de 20e eeuw die zijn opgeslagen in archieven, conservatoria en musea.
Het repertoire van Didgori bestaat over het algemeen uit driestemmige zang, waarbij de bovenstemmen worden gezongen door solisten, de baspartij door de band. Maak je op voor verrassende akkoorden, een melismatische versieringen en een vocale kracht met een doordringend timbre en technieken die dicht bij jodelen liggen…

 

Geniet van veel voordelen en kortingen

Lid worden

Video's