(0)
(0)
Concerten overzicht

Lornoar Trio (Kameroen)

De stem van het Eton-volk
Op Vrijdag 5 mei 2023 - 20h00
Molière Theater - Naamsepoortgalerij, Bolwerksquare 3, 1050 Brussel
VRIJ 05/05

De Kameroense zangeres, songwriter en danseres Lornoar is geboren en getogen in hoofdstad Yaoundé. Ze maakt deel uit van het Eton-volk, behorend tot de beroemde Bantu-krijgers van de Beti, die tijdens de Duitse koloniale periode als slaven werden opgejaagd en verkocht om te werken op de cacaoplantages.

Lornoar begon op jonge leeftijd met optreden als zangeres en groeide al snel uit tot één van Kameroens best bewaarde geheimen dankzij haar indrukwekkende podiumpresence. Als snel volgden tours door Afrika, Europa en Amerika. Ze werd gevraagd om haar lied Pupuma (Vrijheid) te zingen tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York op 10 december 2014 om officieel het Internationale Decennium voor Mensen van Afrikaanse Afkomst te lanceren.

Lornoar schrijft sterke en mooie teksten geïnspireerd zijn door het dagelijks leven: de behoefte aan troost en liefde, de strijd van vrouwen tegen geweld en onderdrukking, tegen onverdraagzaamheid en kindermishandeling. Samen met haar twee muzikanten put de artieste uit ritmes: van bikutsi tot bossa nova, makossa, batanga, ekank, ekomot, mbalax,…

Elk van hun concerten bouwt voort op het mondelinge erfgoed van hun Eton-cultuur: “Ik zing om mijn moedertaal, mijn cultuur en mijn land te vieren. Ik ben er trots op een Afrikaanse vrouw te zijn en doe mijn best om zo puur als goud en zo zwart als Afrika te zijn. Ik componeer, zing en dans om deze schatten te redden van de perversies die vandaag onze cultuur bedreigen, die deel uitmaakt van het erfgoed van de mensheid.”

Muzikanten:

  • Lornoar: zang
  • Michel Mbarga: gitaar, Mvett Oyeng, balafoon, tam-tam
  • Salomon Martin Badjang Ba Nken: percussie

Geniet van veel voordelen en kortingen

Lid worden

Video