(0)
(0)
Concerten overzicht

American Roots Weekend - Friday Night

Intro ballades West-Virginia, Docu, Intro Sacred Harp & Jam session
Op Vrijdag 24 maart 2023 - 20h00
Molière Theater - Naamsepoortgalerij, Bolwerksquare 3, 1050 Brussel
VRIJ 24/03

Lang voor de country en bluegrass op een moderne manier de wereld veroverden, deed de muziek van kleine gemeenschappen van boeren en vervolgens mijnwerkers in het oosten van de Verenigde Staten al dansen en dromen. Deze rurale muziek kwam begin twintigste eeuw de ether binnen onder de naam Hillbilly Music en later “old-time”. De oorsprong is terug te vinden in de Europese en Afrikaanse folktradities van waaruit zich verschillende dansen en ballads en andere liedjes ontstonden. Sinds enkele jaren ontwikkelt zich in de Verenigde Staten en nu ook in West-Europa een nieuwe generatie van old time muzikanten. Ook in ons land is de stijl aan een revival toe en er ontstond een Belgische scene, met uitwisseling over de grenzen. Tijdens dit weekend kan je niet alleen alle knepen van de old time leren via stages gitaar, mandoline, zang, banjo, viool en square dance en flat foot, maar krijg je op vrijdag een prachtige documentaire over de legendarische old time revival-band, the Highwood Stringband, een initiatie in de vocale tradities, gevolgd door een sacred harp sessie.

Op vrijdag word je ondergedompeld in de zangstijlen van de old time en krijg je met Dance All Night het verhaal te zien van een legendarische old time revival-band.

In de jaren zeventig enthousiasmeerde the Highwoods Stringband tienduizenden luisteraars voor traditionele old time met hun unieke mix van muzikale genialiteit, uitbundigheid, humor en een eclectisch repertoire. Dat leverde Grammy nominaties op. De band speelde op grote folkfestivals in de VS en toerde door Latijns-Amerika en Europa. Ze inspireerde ook talloze andere muzikanten en hun invloed op de muziek is nog steeds te horen. Deze kleurrijke film van Larry Edelman combineert zeldzame performancebeelden, foto’s, geluidsopnamen en interviews en geeft treffend de tijdgeest en de vreugde en opwinding van de band weer.

Sacred Harp is een stijl van a capella koormuziek die in de 18de eeuw in de VS werd ontwikkeld. Het wordt beschouwd als een van de vroegste stijlen van Amerikaanse muziek en is tot op de dag van vandaag populair gebleven. Sacred Harp wordt gekenmerkt door complexe harmonieën en een unieke methode van muzieknotatie die geometrische vormen gebruikt om noten weer te geven op een manier die het voor iedereen toegankelijk maakt. Leo Divary zal deze techniek presenteren en het publiek de kans geven om het zelf uit te proberen: spanning gegarandeerd.

We eindigen de avond met een Sacred Harp sessie in de foyer, gevolgd door een old time jam sessie.

 

Op zaterdag is er een lerarenconcert in de foyer, gevolgd door een old time bal.
Gedurende het hele weekend zullen er workshops plaatsvinden gerelateerd aan de American Roots muziek. Meer info over de workshops vind je hier.

Geniet van veel voordelen en kortingen

Lid worden