(0)
(0)
Concerten overzicht

Kabareh Cheikhats (Casablanca, Marokko)

Het Marokkaanse folkerfgoed in een unieke zelfbevrijdende show
Op Donderdag 10 november 2022 - 20h00
Molière Theater - Naamsepoortgalerij, Bolwerksquare 3, 1050 Brussel
DON 10/11

We zijn heel erg enthousiast het collectief ‘Kabareh Cheikhats’ uit Casablanca te ontvangen bij Muziekpublique voor een unieke show! Het is een combinatie van traditionele muziek, theater, geslachtsidentiteit en Marokkaanse maatschappij.

Kabareh Cheikhats zijn een groep mannen die een repertoire van het populaire Marrokaanse folk erfgoed interpreteren dat zich spreidt over een periode van meerdere eeuwen heen. Ze brengen hommage aan de cheikhats; de vrije maar gemarginaliseerde vrouwen die het onrecht aanklagen en een heel intense sfeer creëren met hun stemmen en dans waarmee ze het hele publiek raken. De interpretatie van de mannen die bij Kabareh Cheikhats performen gaat verder dan enkel het muzikale repertoire. Ze doen hommage aan een cultuur die vaak wordt verwaarloosd door een deel vaan de Marokkaanse jeugd en ze doorbreken tegelijk taboes die de dag van vandaag nog sterk aanwezig zijn.

Het is een spektakel waarin de lichamen van de mannen zich bevrijden van de vooropgelegde patronen; een ruimte waarin de acteurs en muzikanten de vrouw in zichzelf ontdekken en zonder angst met veel trots tonen om verborgen identiteiten bloot te leggen. Als inspiratieveld kozen ze de muziek die gespeeld wordt door de vrouwen die de patriarchale maatschappij willen opschudden. Kabareh Cheikhats ligt met dit project helemaal in dezelfde lijn.

Het Kabareh Cheikhats project was initieel een idee voor een theaterstuk maar werd uiteindelijk een muzikaal optreden. In mei 2016 startte het collectief met twee optredens per maand in de kelder van ‘Le Vertigo’, een bar in het centrum van Casablanca. Een jaar later deden ze al 40 concerten op zowel privé als publieke evenementen. Het collectief begon op treden in steden rond Marokko en ging ook de internationale toer op met optredens in Europa en de Verenigde Staten. Nu verwelkomen wij ze in ons Molière theater.

Kabareh Cheikhats is een heel overtuigend eerbetoon met een heel sterke boodschap. Het is een show die je zeker niet wil missen!

 

Georganiseerd in het kader van het project Chaabi Habibi onder leiding van Halfmoon asbl en Nakhla vzw  in samenwerking met Muziekpublique, Darna, VK, FJM, Met X, Bij de Vieze Gasten, Voix de Femmes, Corso en Tivoli (Utrecht, NL).

Met de steun van Vlaamse overheid voor Bovenlokale Cultuurprojecten, VGC Erfgoed, Samenwerkingsakkoord Vlaamse Gemeenschap en Franse Gemeenschap, COCOF Dienst Cultuur-Muziek en Un Futur pour la Culture-Fédération Wallonie-Bruxelles.

 

Geniet van veel voordelen en kortingen

Lid worden

Video's