(0)
(0)
Concerten overzicht

Note di tarantella

Piccioni e Compagnia | Giancarlo Paglialunga trio
Op Zaterdag 1 oktober 2022 - 20h00
Molière Theater - Naamsepoortgalerij, Bolwerksquare 3, 1050 Brussel
ZAT 01/10

De Note di tarantella brengt het beste van de traditionele muziek uit Zuid-Italië samen voor een dubbelconcert waarin feest, rituelen, trance en ontmoeting centraal staan !

Piccioni e Compagnia is het nieuwe project van meester-percussionist Andrea Piccioni (Masters of Frame Drums, Tesi-Vaillant-Piccioni) samen met de Italiaanse zangeres Gabriella Aiello en het duo Nisia (Emanuela Lodato en Vincent Noiret). Hiermee gaat het ensemble terug naar de oorsprong van het uitgebreide en weinig bekende repertoire van de Zuid-Italiaanse mondelinge traditie. Tegen de stroom gaat het viertal terug naar de vroegere, onlosmakelijke band tussen stem en tamboerijn, de bijzondere melodieën en het rituele, feestelijke, hypnotiserende, ongeremde, louterende en soms zelfs mystieke karakter hiervan. Door het meesterlijke gebruik van de stem van twee zangeressen zetten ze dit repertoire in de verf. De stemmen verstrengelen en versmelten en worden ondersteund door de mannelijke stemmen van de twee andere groepsleden door de stuwende percussie en contrabas, en door het unieke en aanstekelijke geluid van de chitarra battente, het typisch instrument voor het zuiden van Italië. Originele arrangementen blazen de nummers nieuw leven in, met respect voor het diepe karakter.

Daarna komt de jongere generatie in actie die op een manier die heropleving van de muzikale tradities van Salento bevestigt. Gewend aan internationale podia als lid van Canzoniere Grecanico Salentino-project, leent Giancarlo Paglialunga hier zijn stem en waanzinnige percussie aan een persoonlijk project dat erfgoed uitstraalt. Met zijn trio vergast hij ons op liederen en pizzica startend bij Capo di Leuca, eindigend in dall’Arneo, waarbij ze hun tradities delen met een vocale en geluidsenergie die hen al jaren onderscheidt op de nationale en internationale podia van de traditionele muziek.

De muzikanten zullen na het concert een jam organiseren in de foyer van Molière. Aarzel dus niet nog wat te blijven hangen!

  • Gabriella Aiello: zang, castagnette, tamburello
  • Emanuela Lodato: zang, tamburello, tammorra muta
  • Vincent Noiret: zang, contrabas, chitarra battente
  • Andrea Piccioni: zang, tamburello, tammorra, tammorra muta, sgnacchere, marranzano (mondharp)

 

  • Giancarlo Paglialunga : tamburelli, zang
  • Giuseppe Anglano: accordeon, zang
  • Massimiliano De Marco: gitaar, zang

Geniet van veel voordelen en kortingen

Lid worden

Video's