(0)
(0)
Concerten overzicht

VERPLAATST: ICTM-Workshop #4: Muzikale tradities uit Zuid-Italië

Door Emanuela Lodato
Op Donderdag 3 februari 2022 - 19h00
Molière Theater - Naamsepoortgalerij, Bolwerksquare 3, 1050 Brussel
DON 03/02

Maak kennis met muzikale tradities via een veelvoud aan stemmen, opvattingen en interpretaties. Onderwerpen die aan bod komen tijdens deze introductiesessies zijn de context van de uitvoeringen, de voorwaarden voor het bestaan en de gebeurtenissen die hun stempel op de geschiedenis van deze tradities hebben gedrukt. In een vriendelijke sfeer, gezeten rond de tafels in de Foyer van het Molière Theater, neemt het publiek deel aan een door de spreker voorbereide presentatie, die wordt afgewisseld met momenten van uitwisseling met de deelnemers.

In deze sessie zal Emanuela Lodato je meenemen naar de muzikale tradities van Zuid-Italië. Zo zal er dieper worden ingegaan op verschillende muziek- en dansstijlen zoals la pizzica-pizzica, il ballo sul tamburo, la tarantella calabrese, la tarantella siciliana … Deze dansen worden traditioneel begeleid door percussie op lijsttrommels of tamboerijnen en hebben nog steeds een belangrijke rol in de Zuid-Italiaanse cultuur. Zo is er de laatste jaren een herontdekking en heropleving van deze tradities zowel in Italië als in de Italiaanse gemeenschap in Brussel.

Emanuela Lodato is een Siciliaanse muzikante en danseres die haar artistieke carrière begon bij het theater. In 2004 begon ze diepgaand onderzoek te voeren naar traditionele muziek en dansen uit Zuid-Italië. Ze studeerde percussie bij Massimo Laguardia en reisde doorheen Zuid-Italië om de dansen te leren.

Een initiatief van Muziekpublique en ICTM Belgium.

Geniet van veel voordelen en kortingen

Lid worden