De dag na 21 mei, de Internationale Dag van de Diversiteit, organiseert het Belgian World Music Network zijn eerste wereldmuziekmeeting. Ben jij een muziekpromotor, agent, musicus, criticus, student of op een andere manier professioneel bezig met wereldmuziek? Neem dan deel aan de jaarlijkse sectorvergadering met een plenaire sessie en workshops. ’s Avonds presenteren we een staalkaart van wat ons land op dit moment qua wereldmuziek te bieden heeft.
Programma
- 13.00: Registratie
- 14.00: Plenaire sessie met Etienne Bours (Médiathèque de la Communauté Française) & Mehdi Maréchal (Darna) – Worlds within: rethinking the concept of world music in cultural diverse societies.
- 15.15: Pauze
- 16.00: vier parallelle workshops
- Diversity in the rural programmation, met Catherine Blanjean (Ferme de la Dime) en Tineke Caudron (Kokopelli)
Hoewel we in een meer en meer geglobaliseerde wereld leven, lijken mensen vaak alleen geïnteresseerd in wat er om de hoek gebeurt. Dat België een meer diverse bevolking krijgt, kan niet worden verwaarloosd, maar deze evolutie gaat langzamer op het platteland. Kun je lokaal publiek interesseren voor diverse muziek buiten de stad? - Belgium: promised land for world music?, Met Sofyann Ben Youssef (composer) en Jan Hoozee (Zephyrus) Is België het beloofde land voor wereldmuziek met internationaal potentieel? Of is er te veel potentieel vergeleken met de grootte van het publiek en de ondersteunende structuren? Wat zijn goede voorbeelden van internationaal succes en wat zijn de redenen achter dit succes?
- Beat makers: death or future of world music?, met Seb Bassleer (Rebel Up!) en David Elchardus (LOWUP)
Houden ze zich alleen bezig met beats? Of brengen ze verborgen muzikale parels naar een nieuw publiek? Zijn ze op de hoogte van de oorspronkelijke functie van de muziek die ze draaien? Eén ding is zeker: ze laten veel jonge mensen dansen op muziek die ze nog nooit eerder hadden gehoord. Op welke manier zijn dj’s de toekomst van wereldmuziek of doden ze alleen de traditie? - Diversity and education, met Tine Castelein (LUCA), Michel Schoonbroodt (Jeunesses Musicales) en Nicolas Hauzeur (muzikant)
Het matchen van onderwijs en diversiteit blijkt een moeilijke oefening te zijn. Mensen van niet-westerse afkomst zijn nauwelijks aanwezig in de reguliere muziekscholen. Het introduceren van nieuwe instrumenten in het curriculum is moeilijk, het vinden van gekwalificeerde leraren voor dergelijke nieuwe cursussen is even moeilijk. Bieden culturele spelers zoals Jeunesses Musicales of Muziekpublique een waardevol alternatief? En hoe zit het met het Lemmensinstituut met hun recente interesse in diverse alternatieve educatieve organisaties?
- Diversity in the rural programmation, met Catherine Blanjean (Ferme de la Dime) en Tineke Caudron (Kokopelli)
- 17.15: diner
- 19.00: concerten door Tamala, WÖR, Seyir, Marockin ‘Brass & Rebel Up! (DJ-set).
Toegang: gratis
Registratie: schrijf u in via deze link.
Organisatie: BelgianWorldMusicNetwork & Kunstenpunt in samenwerking met Conseil de la Musique en Kuumba.