(0)
(0)
Concerten overzicht

Sahib Pashazade duo (Azerbeidzjan)

Virtuozen van de mugham
Op Zaterdag 26 januari 2019 - 20h00
Molière Theater - Naamsepoortgalerij, Bolwerksquare 3, 1050 Brussel
ZAT 26/01

Sahib Pashazade wordt wereldwijd beschouwd als één van de absolute meesters van de tar (korthalsluit). Hij is een briljant virtuoos die de laatste jaren de ene award na de andere aan elkaar rijgt. Hij blinkt uit in de mugham, de typische muziek van Azerbeidzjan die het beste van de Perzische muziek en de volksmuziek uit de Kaukasus combineert. Percussionist Kamran Kerimovs scherpe muzikale gevoel en intuïtie en zijn feilloze gevoel voor interactie, maken van hem dan weer één van de meest gevraagde begeleiders in Azerbeidzjan. Hij is ook bekend als solist en auteur van talloze ritmische composities.

Samen brengen een indrukwekkend repertoire aan instrumentale  mugham op tar (korthalsluit) en nagara (percussie). De mugham ontstond door de kruising van de Perzische kunstmuziek (Dastgah) met de muziek van barden (Ashiks) uit de Kaukasus-gebergte. Het resultaat is een krachtige muziekstijl met veel ruimte improvisatie binnen een strak gedefinieerd kader. Sinds 2003 wordt de mugham door de UNESCO erkend als immaterieel werelderfgoed. In 1977 werd er overigens Mugham meegezonden in de Voyager-ruimtezondes, bestemd voor intelligent buitenaards leven.

In 2017 bekroonde een internationale jury het duo uit Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, met de eerste prijs op het 11e Festival Sharq Taronalari in Samarkand, Oezbekistan omwille van “hun adembenemende muzikaliteit, charismatische aanwezigheid podium en hun ongebreidelde enthousiasme.”

 

Geniet van veel voordelen en kortingen

Lid worden

Video's