(0)
(0)
Nieuws overzicht

Blindnote wint Octave de la Musique

24 mei 2011

Blindnote heeft de ‘Octave de la Musique’ van de Franse Gemeenschap gewonnen, de prijs voor de beste Belgische groep in de categorie wereldmuziek. De Brusselse groep Blindnote is een creatie van Muziekpublique ten voordele van de NGO Light for the World die blinde kinderen geneest in Afrika.

Osvaldo Hernandez (Mexico), Emre Gültekin (Turkije), Vardan Hovanissian (Armenie), Malick Pathé Sow (Senegal), Karim Baggili (België) et Talike Gelle (Madagascar) -het kruim van de wereldmuziek in België- spelen hun concert gedeeltelijk in het donker. Ontdaan van visuele stimuli vertrekken ze op een reis rond de wereld. De oren worden geprikkeld door de oerklanken van de hoddu, een 2000-jaar oude Afrikaanse luit, de melancholie van de Armeense doudouk, één van de warmste stemmen uit Madagascar of bizarre klanken uit Latijns-Amerika.

Sinds enkele maanden is de muziek van Blindnote ook uit op cd (Muziekpublique 03). Het album kreeg van het toonaangevende tijdschrift Songlines (http://www.songlines.co.uk/) meteen het label ‘Top of the World’, wat zo goed als overeenkomt met ‘beste release van de maand’. Het nummer Chiraki Par werd ook opgenomen op de compilatie-CD verkrijgbaar bij het juli-nummer van Songlines(dat begin juni verschijnt).

Het wereldmuziektijdschrift Froots (ook UK) schreef eerder deze maand al over Blindnote: ‘Sensitive musicians, who listen and play only when they can really contribute, they’ve created a fulfilling string of varied, distinctive and finely formed songs and instrumentals, that draw on all their repertoires and compositions’. En de de krant ‘The Financial Times‘ gaf de CD 4 sterren!

Volgende concerten:
3/7: Brave Festival, Wroclaw (Polen)
25/9: Festival van Vlaanderen Gent (België)
24/11: Global Culture Festival, Maastricht (Nederland)

Meer info over Blindnote elders op onze website.