Midden in de Indische Ocean ligt het eiland La Réunion, een Frans overzees gebiedsdeel, waar de Maloya klinkt. De oorsprong van deze sterk percussieve dansmuziek gaat terug naar de zang en dans van slaven, die werkten op de suikerrietplantages. Vermengd met Malagassische en Indiase muziek ontstond Maloya, de blues van La Réunion.
Ambassadeur van deze trance opwekkende muziek is Danyèl Waro, een uiterst bevlogen en markante muzikant, dichter en rebel, die het opneemt voor de onderdrukten en sociaal zwakkeren. Met zijn krachtige, hoge stem zingt deze afstammeling van Franse kolonialisten in het Creools over liefde en dood, maar ook actuele problemen, racisme en de dominante Franse cultuur.
Tot begin jaren ‘80 was Maloya verboden vanwege banden met de onafhankelijkheidsbeweging en de communistische partij, maar dankzij Waro is Maloya tegenwoordig wereldwijd te horen en staat het op de UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed. Hij zat ooit in de gevangenis vanwege dienstweigering en geniet op La Réunion de heldenstatus. Voor zijn inspanningen werd Danyèl Waro in 2010 onderscheiden met de prestigieuze WOMEX Award for Artists. Ook al ben je het Creools niet machtig, vroeg of laat raak je in de ban van Waro’s spirituele Maloya vertolkingen, die steeds tot dansen uitnodigen.
Danyèl Waro : kayamb, zang
Bino Waro : vocals, sati, piker
Laurent Dalleau : vocals, congas
Mikael Talpot : vocals, rouler
Gilles Lauret : vocals, triangel, bas