Saz
Het instrument
De saz behoort tot de grote familie van luiten met lange hals die reeds in Sumerische kunst voorkomt en waarvan het verspreidingsgebied overeenkomt met de Zijderoute: van Japan tot Oost-Europa. Het instrument, gesneden uit moerbeiboomstam, heeft een vorm die sterk varieert naar gelang van de streek. De landelijke saz heeft slechts 10 tot 12 fretten (een fret is een ligatuur die aan de hals van de luit is gebonden en die de verschillende tonen van de toonladder aangeeft), waardoor het gebruik ervan beperkt is tot een paar modi. De urban saz daarentegen is multimodaal en heeft daarom 23 of 24 frets.
In de Koerdische cultuur, maar ook in de Turkse, Armeense, Assyrisch-Chaldeïsche en andere culturen, is de saz het instrument bij uitstek van de aşık, een soort bard die dichter, componist, musicus en zanger is. Het wordt ook gebruikt om türküs, de traditionele volksliederen, te begeleiden.
De cursus
Tijdens de eerste les zal Cumali het niveau van de leerlingen beoordelen en vervolgens starten met toonladderoefeningen om de techniek te verbeteren. Cumali zal veel werken met de herhaling van de bewegingen omdat dit, volgens hem, de beste manier is om een partituur te assimileren. Het repertoire zal gevarieerd zijn (Turks, barok, renaissance, …) en gekozen worden naargelang het niveau van de leerlingen, maar ook naargelang hun verwachtingen. Het hoofddoel van de cursus is de studenten in staat te stellen een zekere muzikale autonomie te ontwikkelen. Notenlees is niet verplicht.
Van jongs af aan ondergedompeld in de traditionele Turkse muziek, is Cumali Bulduk op 9-jarige leeftijd begonnen met het bespelen van de saz. Deze Belgische muzikant, zanger en componist van Turkse afkomst, wiens familie uit de bergstreek Emirdağ komt, leerde op eigen houtje het instrument.
In 2008-2009 volgde Cumali verschillende workshops bij Erdal Erzincan, wiens instrumentale en pedagogische aanpak een grote bron van inspiratie vormt voor zijn creatieve aanpak en dus voor de overdracht van de kunst van de saz. De originaliteit van zijn onderwijs heeft als vruchtbare bodem de leermethodes van Arif Sağ en Erdal Erzincan.
Sinds 2009 geeft hij les aan de Academie André Souris in Marchienne-Au-Pont en in 2016 behaalde hij zijn CAPE (getuigschrift van pedagogische bekwaamheid).
Dankzij zijn internationale ervaring met musici van de meest uiteenlopende achtergronden en repertoires, is Cumali erin geslaagd het traditionele saz-idioom te doen evolueren en vooruitgaan door de technische, klankmatige en muzikale mogelijkheden van dit instrument vol onverwachte en verrassende middelen uit te breiden.
Informatie
Uurrooster
Inschrijven kan vanaf 7 augustus 2024!
Kom en ontdek deze cursus tijdens de gratis kennismakingsles op donderdag 19 september 2024, van 18u30 tot 20u00.
Groepsles (10 lessen/cyclus)
Donderdag:
- Beginner : 18u30-19u30
- Half-gevorderden : 19u30-20u30
Inschrijving is verplicht vanaf de tweede les van iedere cyclus.
Plaats
Prijs
Om zich in te schrijven voor een cursus is lidmaatschap van Muziekpublique verplicht.
Heb je nog geen lidkaart? Klik hier om een lidkaart toe te voegen aan het winkelwagentje.
Indien nodig, kan de leerkracht de kalender veranderen met akkoord van de leerlingen.
Inschrijving
€ 165,00 – € 415,00