(0)
(0)
Concerten overzicht

Refugees for Refugees wordt Refa - uitgesteld

Voorstelling nieuwe naam en repertoire
Op Woensdag 19 mei 2021 - 20h00
Molière Theater - Naamsepoortgalerij, Bolwerksquare 3, 1050 Brussel
WOE 19/05

Zeg niet langer Refugees for Refugees maar wel Refa!

“We willen in de eerste plaats gezien worden als muzikanten, als mensen en niet als vluchtelingen”

Na een fantastisch avontuur van vijf jaar met twee albums, meer dan honderd concerten in binnen- en buitenland, lovende kritieken met ondermeer de eerste plaats in de jaarlijst van de Transglobal World Music Charts in 2016 en de Klara voor beste Belgische wereldmuziekalbum in 2019, schrijft Refugees for Refugees een nieuw hoofdstuk aan één van de succesverhalen van de traditionele muziek van de laatste jaren. En ze gaan daarbij onder een nieuwe naam en een nieuwe bezetting door het leven. Refugees for Refugees wordt Refa.

“We willen in de eerste plaats gezien worden als muzikanten, als mensen en niet als vluchtelingen”, zegt de Syrische ud-speler Tarek Alsayed. “Door onze naam werden we in een slachtofferrol geduwd. We willen dat organisatoren ons programmeren voor onze muziek en niet omdat we ooit vluchtelingen waren.” Het statement is duidelijk: van vluchtelingen naar muzikanten.

De nieuwe naam is een combinatie van twee muzieknoten, de re en de fa. Maar er zit meer in de naam. Tarek Alsayed : «In de oude hiërogliefen en de Fenicische talen betekent Res of R hoofd en Pe of F mond. Dus kan je Refa als de stem van de mensen interpreteren. Tenslotte betekent Refaq رفاق vrienden in het Arabisch.” “We zijn echt wel goede vrienden geworden”, aldus de Tibetaanse zangeres Aren Dolma. “We spreken zes verschillende talen, wat de communicatie niet altijd makkelijk maakt, maar via de muziek slagen we daar toch in en is er een hechte vriendschapsband ontstaan.

Ook muzikaal groeit de band verder, ondermeer dankzij enkele nieuwe leden. Ney-speler Tammam Al Ramadan juicht het alleen maar toe: “Shahab Azinmehr die naast de luiten tar en setar ook nog zingt, brengen de rijke Iraanse muziektraditie mee en de Turkse celliste Damla Aydin is niet alleen een meester in de Ottomaanse muziek, maar zorgt zowel voor ritmische ondersteuning en melodische rijkdom.” Refa ontsluiert op 8 februari voor het eerst een deel van zijn nieuwe programma tijdens de online editie van de Belgian World Music Night om dan op 10 april bij Muziekpublique in première te gaan.

Muzikanten :

  • Aren Dolma (zang) (Tibet-BE)
  • Damla Aydın (cello) (TUR – BE)
  • Fakher Madallal (zang, percussie) (Syrië -BE)
  • Mohammad Aman Yusufi (dambura, zang) (Afghanistan-BE)
  • Shahab Azinmehr (tar & setar) (Iran – BE)
  • Simon Leleux (percussie) (BE)
  • Tammam Al Ramadan (ney) (Syrië -BE)
  • Asad Qizilbash (sarod) (Pakistan-BE)

Geniet van veel voordelen en kortingen

Lid worden

Tickets